Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


El Congrés ‘Laudato Si’ i les grans ciutats’ insisteix en una major responsabilitat i ètica vers el nostre planetaenviar a un amigoDel 13 al 15 de juliol s’ha celebrat a Rio de Janeiro (Brasil) un Congrés Internacional sobre la Carta Encíclica del papa Francesc Laudato Si’  (Lloat Sigueu) i les Grans Ciutats. Un dels ponents ha estat Mons. Miquel Barbarà, prevere de l’arxidiòcesi.

Aquest Congrés, el segon celebrat sobre aquesta matèria, ha estat organitzat per la Fundació Gaudí, que va crear i presideix el Cardenal Lluís Martínez Sistach, a Barcelona, juntament amb l’arquebisbe de Rio de Janeiro, Cardenal Orani Joâo Tempesta i el seu equip de l’Arquebisbat. Van assistir-hi dos-cents participants, principalment de llatinoamèrica, entre els quals hi havia els cardenals Turkson, Claudio Hummes, Sergio da Rocha i Odilo Pedro Scherer.

L’encontre es va iniciar amb la lectura del missatge del papa Francesc dirigit al Cardenal Martínez Sistach, que ell mateix va llegir. El papa Francesc comenta i insisteix en tres R: Respecte i Responsabilitat amb la creació i Relació entre les persones.

Els temes del Congrés es van dividir en tres blocs: la qüestió de l’aigua, la qualitat de l’aire i el problema de les deixalles amb tot el que inclou del que es llença i de tota la porqueria que es genera en el nostre món. Cada bloc va tenir un doble tractament: els aspectes científics i tècnics i el plantejament ètic de cada qüestió o problema. En el Congrés hi va haver una bona participació de casa nostra. En l’aspecte científic hi va tenir una ponència el Dr. Joan Grimalt sobre el tema de l’agua i en el de l’ètica de la contaminació atmosfèrica, Mons. Miquel Barbarà. També es va comptar amb una taula rodona de Rectors d’Universitats on hi va participar el Dr. Armand Puig i una altra formada per líders religiosos amb l’assistència d’un rabí i un imam amics del Papa Francesc.

El Congrés va aprofundir molt en la responsabilitat que tots tenim —com a administradors responsables— sobre aquestes qüestions i en la preocupació per com deixarem el planeta, la nostra casa comuna, a les futures generacions.