Als 4 vents

UN DIÀLEG AMB JESÚS


Són molts els diàlegs de Jesús referits per l’Evangeli. Albino Luciani, després Joan Pau I, en va fer el recompte i n’hi sortien 86, dels quals, 37 eren amb els deixebles, 22 amb gent del poble i 27 amb els seus adversaris.

Pot cridar l’atenció que el Senyor emprés tant d’esforç a parlar amb els qui tenia en contra. L’explicació és que ell no menyspreava ningú. Un d’aquests últims diàlegs —al qual vull referir-me avui— el va tenir amb Pilat. El diàleg amb ell se centra en l’acusació per la qual el van portar a la seva presència: arrogar-se la condició de rei dels jueus. Per això li pregunta: «Per tant, vols dir que ets rei?» Ell respon «Teniu raó: jo sóc rei. La meva missió és la de ser un testimoni de la veritat; per això he nascut i per això he vingut al món.» Ja abans havia dit: «La meva reialesa no és d’aquest món.»

Aquesta escena, relatada per sant Joan, ens indica molt bé el sentit de la festa de Crist Rei que celebrem aquest diumenge. És un títol que alguns creuen avui que és poc adequat, no els agrada que es parli de la reialesa de Crist, potser perquè els passa com a Pilat, no la distingeixen d’altres reialeses humanes lligades al poder, a les possessions, a manar sobre els altres.

Jesús ho va deixar molt clar i així ho entén l’Església. És un rei que es fa l’últim de tots per amor, un rei que se cenyeix una tovallola i renta els peus dels seus acompanyants, un rei que no envia els seus súbdits a la guerra i a la mort, sinó que és capaç de morir ell per salvar-ne d’altres.

L’Any Jubilar de la Misericòrdia, que aquest diumenge el Papa clausura a Roma, ho ha deixat molt clar: el seguidor de Crist és un home per a servir. Amb aquest esperit ens reconeixeran com a cristians. Aquest és el motiu que ha dut Víctor Mosquera, un jove de Tarragona, a l’entrega com a sacerdot. Aquest diumenge, quan tingui el goig de procedir a la seva ordenació presbiteral, donaré gràcies a Déu perquè continuï enviant obrers a la seva vinya.

Però no solament els sacerdots tenen aquesta vocació d’ajudar els altres. Tots estem cridats a ser solidaris, sobretot amb el més necessitats. Les obres de misericòrdia, sobre les quals hem reflexionat a bastament aquest any, són, junt amb la creu, el senyal del cristià.