Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


‘Fake news’ i periodisme de pau, tema de la Jornada Mundial de les Comunicacions Socialsenviar a un amigoAquest diumenge dia 13 de maig, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, se celebra la 52a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials. Per aquesta ocasió el papa Francesc ha triat com a lema «“La veritat us farà lliures” (Jn 8, 32). Fake news i periodisme de pau», i amb aquest missatge vol fer una aportació a l’esforç comú per a prevenir la difusió de notícies faltes i per a redescobrir el valor de la professió periodística i la responsabilitat personal de cada u en la comunicació de la veritat. En transcrivim alguns fragments.

«Avui, en un context de comunicació cada vegada més veloç i immersos dins un sistema digital, assistim al fenomen de les notícies falses, les anomenades fake news. Aquest fenomen ens crida a la reflexió; per això he dedicat aquest missatge al tema de la veritat­ [...]». La dificultat per a desemmascarar i eradicar les fake news es deu tanmateix al fet que les persones sovint interactuen dins ambients digitals homogenis i impermeables a perspectives i opinions divergents. El resultat d’aquesta lògica de la desinformació és que, en comptes de realitzar una sana comparació amb altres fonts d’informació, [...] es corre el risc de convertir-se en actors involuntaris de la difusió d’opinions sectàries i infundades. [...] Les notícies falses revelen així la presència d’actituds intolerants i hipersensibles al mateix temps, amb l’únic resultat d’estendre el perill de l’arrogància i l’odi. A això condueix, en última anàlisi, la falsedat.

[...] Alliberació de la falsedat i cerca de la relació: heus aquí els dos ingredients que no poden faltar per tal que les nostres paraules i els nostres gestos sigui vertaders, autèntics, dignes de confiança. Per a discernir la veritat cal distingir què és el que afavoreix la comunió i promou el bé, i allò que, contràriament, tendeix a aïllar, dividir i contraposar. La veritat, per tant, no s’aconsegueix realment quan s’imposa com quelcom extrínsec i impersonal; en canvi, brolla de relacions lliures entre les persones, en l’escolta recíproca. [...] Pels seus fruits podem distingir la veritat dels enunciats: si susciten polèmica, fomenten divisions, infonen resignació; o si, per contra, porten a la reflexió conscient i madura, al diàleg constructiu, a una laboriositat profitosa.

[...] Vull adreçar una crida a promoure un periodisme de pau, sense entendre amb aquesta expressió un periodisme «bonista» que negui l’existència de problemes greus i assumeixi tons tediosos. Em refereixo, contràriament, a un periodisme sense fingiments, hostil a les falsedats, a eslògans efectistes i a declaracions altisonants; un periodisme fet per persones per a persones i que es comprèn com a servei a tots, especialment a aquells —i són la majoria en el món— que no tenen veu.