Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


La comunitat de germanes missioneres claretianes de Reus celebren 150 anys de presència a Reusenviar a un amigoFundades per sant Antoni Maria Claret i Maria Antònia París, el dia 13 de juliol de 1867 sis germanes missioneres claretianes procedents de Tremp s’instal·laven a la ciutat de Reus.

Per a celebrar aquesta fita, el dissabte dia 20 de gener es van organitzar diversos actes com una conferència a l’Arxiu Municipal de Reus sobre el recorregut històric de les germanes missioneres claretianes a Reus entre 1867 i el 2017 a càrrec de la Sra. Carmen Bernal; una visita guiada al Museu de Maria Antònia Paris ubicat a la mateixa casa d’espiritualitat a Reus a càrrec de la germana Jolanta Kafka, superiora general de la Congregació i la celebració d’una missa d’acció de gràcies al Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Aquesta va ser presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol i concelebrada pel vicari del govern provincial dels missioners claretians a Catalunya, P. Màxim Muñoz; el prior-arxiprest de Reus, Mn. Joan-Antoni Cedó; i d’altres preveres de la ciutat de Reus i l’arxidiòcesi.

«Aquesta és una celebració d’acció de gràcies per tant de bé rebut i tanta vida lliurada. Uns 150 anys d’aniversari d’una obra apostòlica bé mereix l’agraïment a Déu, font de tota benedicció, fidelitat i protecció», va iniciar el Sr. Arquebisbe la seva homilia. També va tenir un record especial per a totes les persones que en el seu moment van fer possible aquesta fundació. «En primer lloc a la vostra fundadora, Maria Antònia París, nascuda el 28 de juny de 1813 a Vallmoll i de la que l’any 2013 vam celebrar el bicentenari del seu naixement. Ella juntament amb el P. Claret va fundar les Religioses de Maria Immaculada, Missioneres Claretianes. No ens podem oblidar tampoc dels bisbes, preveres, religioses claretianes i tantes persones que han passat per aquesta Casa», va manifestar. 

Una missió evangelitzadora

La missió de les germanes missioneres claretianes a Reus ha anat evolucionant al ritme de les lleis civils i de la pròpia reflexió sobre la identitat congregacional, com va demanar el Vaticà II: de religioses de l’Ensenyament a Missioneres Claretianes, amb una missió evangelitzadora més àmplia, més enllà de l’escola. Les germanes missioneres claretianes van néixer a Cuba amb l’afany de creuar els mars i anunciar l’Evangeli arreu del món, amb les tasques necessàries i urgents en cada lloc.

Després de la guerra civil s’inicià de nou la missió educativa com a casa d’acollida depenent del Tribunal de menors competències que més tard assoliria la Generalitat. Aleshores van passar a ser un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). L’any 2008, quan ja no es va poder atendre adequadament aquesta missió, la casa es va reorientar per a ser un centre d’espiritualitat (c. Maria Antònia París, 8, Reus), que és la seva missió actual juntament amb l’acció pastoral i social en diversos llocs de la zona.