Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


El Cristianisme en l’Antiguitat tardana centrarà el IV Congrés internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennalenviar a un amigoAquest Congrés, que se celebra cada dos anys, tindrà lloc del 21 al 24 de novembre de 2018 al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Organitzat per diferents institucions implicades en la investigació arqueològica i la conservació del patrimoni monumental romà de Tarragona, amb el patrocini de la Fundació Privada Mútua Catalana, portarà per tema «El Cristianisme en l’Antiguitat tarda. Noves perspectives». Segons el Dr. Andreu Muñoz, membre del Comitè científic del Congrés i director del Museu Bíblic Tarraconense, aquest Congrés permetrà conèixer les característiques de la cultura cristiana des de la cristianització de la península ibèrica, a mitjans del segle III, quan era una religió minoritària a l’imperi, fins a la invasió àrabo-berber, a inicis del segle VIII.

Amb motiu d’aquest cita Tarragona acollirà experts del món paleocristià procedents de tota la península ibèrica. Les conferències científiques es complementaran amb d’altres de caràcter divulgatiu, visites i d’altres activitats com la reconstrucció d’un funeral cristià a càrrec de l’Associació Cultural Sant Fructuós.

Coincidint amb el Congrés la ciutat també acollirà la VII Reunió d’Arqueologia Cristiana Hispànica que pren el relleu a ciutats com València, Cartagena o Lisboa. Després de quinze anys sense celebrar-se s’ha cregut oportú valorar, interpretar i donar a conèixer la importància excepcional de testimonis arqueològics de la Tarraco christiana, centre del govern provincial romà, lloc de pelegrinatge a la tomba dels sants màrtirs Fructuós, Auguri i Eulogi, nomenada seu d’un bisbat metropolità i convertida posteriorment en escenari del concili provincial de l’any 516.

En la presentació d’aquesta cita biennal a la premsa, el catedràtic d’Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili, Dr. Joaquín Ruiz de Arbulo, ha presentat les Actes del III Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic, celebrat l’any passat, que va portar per títol «La glòria del circ: curses de carros i competicions circenses. In memoriam Xavier Dupré i Raventós».