Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Beatificats el missioner claretià Ferran Saperas Aluja, fill d’Alió, i 108 companys màrtirs a la Sagrada Famíliaenviar a un amigoEl cardenal Angelo Amato, Prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, en representació del papa Francesc, va presidir el dissabte dia 21 d’octubre al matí, a la basílica de la Sagrada Família, la beatificació de 109 màrtirs claretians. Aquesta és la primera beatificació que es fa a la Sagrada Família, des que va ser consagrada l’any 2010. També és la beatificació més nombrosa de màrtirs d’una sola congregació religiosa, entre els quals hi ha el Gmà. Ferran Saperas Aluja, fill d’Alió.

A la celebració de la Basílica de la Sagrada Família hi van assistir 3.000 fidels, i van concelebrar trenta bisbes d’arreu del món, entre els quals hi havia el Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol, i més de 300 capellans. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Mons. Joan Josep Omella, i el Superior General dels Claretians, el P. Mathew Vattamattam, van ser els concelebrants principals.

«No van tenir por»

En l’homilia, el cardenal Amato va recordar que les persecucions dels cristians han estat presents des de l’època romana i que continuen avui en molts països. Tots els màrtirs per la fe són una mostra que «res no pot separar-nos de l’amor de Déu» i de com «l’amor sempre venç l’odi». En aquest cas, davant «l’epidèmia de mort i destrucció els 109 claretians van reaccionar amb l’eficaç arma de l’amor i del perdó, no van tenir por».

«L’única venjança cristiana és el perdó als enemics, no proposar l’odi sinó l’eterna llei cristiana de l’amor», va remarcar el cardenal. «Ens conforta la fortalesa i dignitat de tots els religiosos que van assassinar; cap va adjurar de la seva fe» perquè «no tenien por i van demostrar al món que el bé venç al mal».

Icona i relíquies del màrtirs

La imatge dels nous beats i l’exposició de les seves relíquies són el moment més rellevant de la celebració ja que per primera vegada es va fer culte públic als nous beats.

Després de la lectura de la Carta Apostòlica, va arribar el moment més emotiu de la celebració en el que es va descobrir a l’altar una gran icona del màrtirs amb el cant de Christus vincit entre aplaudiments. La imatge és una representació simbòlica dels 109 màrtirs on el centre és Cor de Maria, la Mare de Déu, centre també de l’espiritualitat claretiana.

El darrer agraïment el va fer el P. Vattamattam, superior general dels claretians. Va presentar els nous beats com exemples d’alegria: «L’alegria de l’Evangeli és un do a la fe cristiana. Els nostres missioners, malgrat els sofriments, van morir amb alegria». «Avui ens alegrem amb ells perquè van ser fidels fins a la fi» i perquè «ens mostren el camí de la fidelitat a l’Evangeli».

«Els màrtirs existeixen i ens recorden que la veritable fe es mesura per la capacitat de donar la vida per als altres», va afirmar Vattamattam per demanar que el seu testimoni sigui llavor de nous missioners.

Paraules del papa Francesc

En l’Àngelus del diumenge dia 22 d’octubre, al migdia, el papa Francesc es va referir a la beatificació dels 109 màrtirs claretians a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. «Ahir a Barcelona van ser beatificats Mateu Casals, Teófilo Casajús, Ferran Saperas i els seus 106 companys màrtirs que pertanyen la congregació religiosa dels Claretians i assassinats per odi a la fe durant la Guerra Civil espanyola. Que el seu heroic exemple i la seva intercessió sostinguin als cristians que, fins i tot en aquests moments  —i tants— en diverses parts del món pateixen discriminació i persecució».

Font: www.claretians.cat