Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Una publicació recull el cicle de conferències celebrat l’any 2014 sobre el cardenal Vidal i Barraquerenviar a un amigoAquest dimarts dia 20 de juny s’ha presentat el llibre «Cardenal Vidal i Barraquer. Testimoni fidel (1943-2013)», al Centre Tarraconense El Seminari, en un acte organitzat per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i presidit pel Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol.

La presentació de la publicació va anar a càrrec del Dr. Josep M. Solé i Sabaté, professor d’Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i va comptar amb la intervenció del director de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i canonge arxiver, Mn. Manuel M. Fuentes i el representant de l’editorial, Sr. Manuel Rivera.

El llibre és la publicació de les actes del cicle de conferències que van tenir lloc entre el 29 d’abril i el 2 de maig de 2014 en la celebració de «L’Any Cardenal Vidal i Barraquer, testimoni fidel (1943-2013)» en el 70è aniversari del seu traspàs a Friburg, Suïssa, on estava exiliat. L’objectiu d’aquest cicle, organitzat per l’Arxiu Històric Arxidiocesà, va ser apropar a la societat la figura del cardenal i presentar el temps històric que li va tocar viure.  

Les ponències que recull el llibre són les següents: «El cardenal Vidal i Barraquer i Franco. Dues visions antagòniques de les relacions Església i Estat (1936-1943)» pronunciada per Mn. Manuel M. Fuentes i Gasó, director de l’AHAT; «El Cardenal Isidre Gomà i Tomàs (1935-1940)» del Dr. Miguel Ángel Dionisio Vivas, arxiver de l’Arxiu Diocesà de Toledo; «El Cardenal Francesc d’A. Vidal i Barraquer i l’Església del seu temps» del P. Valentí Serra de Manresa, arxiver provincial dels caputxins; «El Dr. Carles Cardó i Sanjuan (1884-1958) Implicacions tarragonines» del Sr. Lluís Maria Moncunill i Cirac; «La dictadura de Primo de Rivera i Església catalana (1923-1930)» pronunciada pel Dr. Ramon Corts i Blay; «La salvació de persones i béns eclesiàstics per part de la Generalitat de Catalunya durant la revolució i Guerra Civil (1936-1939)» a càrrec del Dr. Josep Maria Sans i Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya i, la darrera, sobre «El primer franquisme i l’Església de Tarragona» del Dr. Joan M. Thomas Andreu, professor d’història contemporània de la URV. 

El llibre també recull la lliçó inaugural de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, testimoni fidel (1943-2013) que va anar a càrrec de Mn. Manuel M. Fuentes i Gasó.