Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Vimbodí i Poblet celebra els 300 anys de l’ermita de la Mare de Déu dels Torrentsenviar a un amigoEl passat diumenge dia 28 de maig es va commemorar els tres-cents anys de la benedicció i inauguració de l’ermita de la Mare de Déu dels Torrents de Vimbodí i Poblet amb una missa presidida pel P. Abat de Poblet.

Nombrosos fidels, membres de l’associació «Amics dels Torrents», les zeladores del Santuari, la coral «Veu de la Terra» i autoritats locals encapçalades per l’alcalde de la vida, Sr. Joan Güell, van assistir a la solemne eucaristia presidida pel P. Abat del Monestir de Santa Maria de Poblet, Dom Octavi Vilà, i concelebrada pel rector de la Parròquia de La Transfiguració del Senyor de Vimbodí, Mn. Xabier Segura. També hi va assistir el diaca Mn. Miquel Barcos, adscrit a la mateixa Parròquia.

Durant la missa es va llegir la crònica de la festa celebrada el dia 23 de gener de 1717 extreta del qui fou historiador de Poblet, P. Jaume Finestres i en acabar es va venerar la imatge de la Mare de Déu acompanyada amb el cant dels Goigs i es van repartir unes estampes record amb la reproducció d’un gravat xilogràfic de la primera edició dels Goigs datada de 1716.

L’ermita actual, ara tres vegades centenària, es va començar a construir l’any 1714, enrunant l’antiga capella de faiçó gòtica que s’havia deteriorat. La imatge de la Mare de Déu dels Torrents —segons consta en una làpida a l’entrada de l’ermita— fou trobada l’any 1484 per un pagès de Vimbodí enmig d’un canyar al Torrent d’En Guiot, que passa al costat de l’ermita. El fet de la troballa es llegendari però la realitat es que els monjos de Poblet en bastiren capella i en propagaren la devoció als pobles veïns, especialment a Vimbodí.

Fins l’any 1835 l’ermita pertanyia al Monestir de Poblet. D’aquí l’estreta vinculació dels monjos cistercencs amb els Torrents. Des de llavors en té cura la parròquia de Vimbodí, però des de la restauració monàstica de Poblet l’any 1940, la comunitat i el seu abat sempre s’han fet presents ens les diverses festes que s’hi celebren com ara els aplecs anuals i les festes quinquennals.

 

Fotografies: Josep M. Potau