Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Un any commemoratiu retrà homenatge a la figura i obra de Mn. Ramon Muntanyolaenviar a un amigoAquest proper dissabte 1 d’abril s’iniciarà aquest any commemoratiu amb motiu del centenari del seu naixement a l’Espluga de Francolí, el seu poble natal. Fins a finals d’any s’han programat una trentena d’actes literaris, musicals i culturals per aprofundir en la seva obra i persona a municipis com Tarragona, Reus, La Selva del Camp, Salou o Vila-seca entre d’altres.

Aquest dilluns 27 de març s’ha presentat el programa d’actes del Centenari de Mn. Ramon Muntanyola i Llorach (L’Espluga de Francolí 1917- Barcelona 1973) al Palau de la Diputació de Tarragona en un acte encapçalat pel president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet; que ha comptat amb l’assistència del Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol; l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Sr. David Rovira i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Sr. Jordi Agràs. També hi ha assistit l’historiador Josep M. Vallès, coordinador d’aquest Centenari i el president dels Gogistes Tarragonins, Sr. Carles Baches.

En la presentació s’ha destacat la figura de Mn. Ramon, un home polièdric que, a part de la seva tasca pastoral, va destacar pel seu compromís social i per la seva activitat literària. Capellà, escriptor i poeta guardonat dues vegades als Jocs Florals, Mn. Muntanyola també va ser un gran defensor de la llengua catalana.

A més de les conferències i taules rodones el mes de juliol s’inaugurarà una exposició al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i al llarg de l’any es presentaran diferents publicacions entre les quals hi figura Dia vindrà. Antologia poètica de Ramon Muntanyola, a càrrec de Joan M. Pujals o la reedició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la pau escrita i revisada per Mn. Ramon Muntanyola.

L’acte de cloenda del Centenari tindrà lloc al Monestir de Santa Maria de Poblet.

Veure el programa d’actes