Notícies

NOTÍCIES DIOCESANES AGÈNCIES I PREMSA CULTURA I ESPECTACLES


Inaugurada a Tarragona l’exposició «Joan Curieses, escultor»enviar a un amigoEl dijous dia 23 de març es va presentar al Museu d’Art Modern de Tarragona el llibre «Joan Curieses, escultor», de l’autor Antonio Salcedo Miliani (volum 37 de la col·lecció Tamarit), coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions. L’acte, presidit pel president de la Diputació de Tarragona, Sr. Josep Poblet, va comptar amb l’assistència del Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol; la directora del Museu d’Art Modern de Tarragona, Sra. Rosa Ricomà; el diputat responsable del Servei de Cultura de la Diputació de Tarragona, Sr. Joan Olivella i  l’alcalde de la Selva del Camp, Sr. Josep Masdeu, entre d’altres. Van ser nombroses les persones, entre familiars, fidels de les parròquies d’on és rector —La Selva del Camp, L’Albiol i Almoster—, preveres i autoritats, que van fer-se presents en l’acte.

La presentació del llibre va anar a càrrec del Dr. Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense, el qual va exposar les importants petjades de la història de l’art a l’arxidiòcesi de Tarragona, des de les primeres manifestacions paleocristianes passant per l’època moderna i el barroc fins arribar al segle XX i l’obra de Mn. Joan Curieses (Tamariz de Campos, Valladolid, 1939) del qual va apuntar alguns trets més significatius de la seva trajectòria. «Mn. Curieses, format a l’Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona i amb un domini absolut de la tècnica, busca en la seva obra un cert figurativisme simplificador apropant-se a les corrents filosòfiques del Concili Vaticà II», va dir. «Conegut per la seva obra religiosa, on tendeix a humanitzar l’art sacre, ha estat igualment prolífic en l’art laic en temes inspirats en la figura de la dona i en el món de les parelles», va afegir. De la seva primera etapa Muñoz va destacar l’obra «El Crist còsmic», que es troba al Museu d’Art Modern de Tarragona, i que va qualificar com a «creació magistral d’un profund contingut simbòlic i reivindicatiu.» El presentador també va manifestar que «a l’arxidiòcesi no hem sabut posat en valor la seva obra».

Per la seva part, l’autor del llibre, Sr. Antonio Salcedo, va qualificar Mn. Joan Curieses com un home de gran humilitat i compromès amb la seva vocació.

«Cerco la bellesa en tot el que veig i visc»

Finalment, el protagonista de l’obra va manifestar la seva sorpresa davant la gran afluència de persones que el van acompanyar en aquest dia. «La situació em desconcerta, no estic acostumat a aquest protagonisme», va dir. Satisfet per haver-se dedicat tota la seva vida a allò que li agrada va explicar que avui dia el sostenen «dues ales»: «la vida de prevere, al servei de les comunitats i l’experiència artística que cerca la bellesa en tot el que veig i visc». Durant la seva intervenció també va tenir paraules d’agraïment a Déu i a totes aquelles persones que l’han acompanyat al llarg de la seva vida com la família, els feligresos dels quinze pobles on ha exercit el seu ministeri i preveres com també els companys als quals tant ha admirat.

Seguidament, al Museu Bíblic Tarraconense, es va inaugurar l’exposició. Una mostra composada d’una petita escenografia amb elements litúrgics de diverses parròquies de l’arxidiòcesi i de fora; i escultures humanes, esbossos i dibuixos originals o imatges de la seva obra en espais públics, entre d’altres. L’exposició es complementa amb una entrevista a l’autor sobre la seva trajectòria artística que ha comptat amb la col·laboració el Departament de Mitjans de Comunicació de l’Arquebisbat.

Veure més fotografies de l’acta